ארצות הברית תפרוש היום (שישי) באופן רשמי מאמנה גרעינית שנחתמה עם רוסיה, בתום אולטימטום של חצי שנה שניתן למוסקבה כדי להפסקת את הפרותיה. המהלך מגביר את החשש מפני מרוץ חימוש חדש בין המעצמות. וושינגטון, המגובה על ידי נאט"ו, מאשימה במוסקבה בהפרת ההסכם מ-1987, שנועד להגביל את פיתוחם של טילים גרעיניים לטווח בינוני, אך בקרמלין מכחישים זאת.
בדרך למרוץ חימוש גרעיני חדש: טילי המריבה של ארה"ב ורוסיה
ארצות הברית מאמינה כי רוסיה מפתחת מערכות שיגור טילים קרקעיות. זאת בניגוד לאמנת ה-INF שנחתמה בין ממשלו של הנשיא רונלד רייגן לבין מנהיג ברית המועצות מיכאיל גורבצ'וב להגבלת פיתוח טילים לטווח בין 500 ל-5,000 ק"מ. הטילים, מסוג "נובטור" 9M729, יאפשרו לה לתקוף באירופה באמצעות נשק גרעיני בתוך זמן קצר, אולם מוסקבה מתעקשת כי היא אינה מפרה את האמנה אם כי היא מספקת מעט מאוד מידע לגבי הטילים החדשים.
ההסכם נחתם ב-1987, בשלהי המלחמה הקרה, והגביל את שתי המעצמות מפני פיתוח טילים המסוגלים לפגוע באירופה או באלסקה. ב-2017 חגגו הצדדים 30 שנה לחתימתו בז'נבה, אך באותה שנה מחלקת המדינה דיווחה כי מוסקבה מפרה את ההסכם.ב-2014 האשים הנשיא דאז ברק אובמה את רוסיה בהפרת ההסכם אחרי שהיא שיגרה טיל שיוט במסגרת ניסוי. הוא בחר שלא לפרוש מה-INF, בעקבות לחץ ממנהיגי אירופה, שהזהירו כי צעד כזה יוביל לחידוש מרוץ החימוש.
בפברואר הכריז נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ כי וושינגטון תפרוש מהאמנה, אם רוסיה לא תציית לה עד 2 באוגוסט. מיד לאחר מכן הודיע מקבילו ולדימיר פוטין על השעיית מחויבויותיה של מוסקבה להסכם במה שמעורר דאגה רבה באירופה שעלולה לשלם את המחיר בכל מקרה של עימות.
"מחסום יקר מפז מפני מלחמה גרעינית אובד", הזהיר מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש. "זה צפוי להגביר, ולא להפחית, את איום הטילים הבליסטיים". הוא קרא לכל הצדדים "לחפש הסכם על דרך משותפת עבור בקרת הנשק הבינלאומית".
מומחים חוששים כי למרוץ החימוש תיכנס עכשיו גם סין, שמצויה בעצמה במשבר מול ארצות הברית סביב שורת נושאים. "אנחנו נראה עכשיו פיתוח ופריסה של כלי נשק חדשים", אמר פבל פלגנהאור, מומחה צבאי רוסי, לסוכנות הידיעות הצרפתית. "רוסיה כבר מוכנה".
בחודש שעבר אמר מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג לרשת BBC כי הטילים הרוסיים החדשים - שלדבריו מהווים "הפרה ברורה של האמנה" - מסוגלים לשאת ראשי קרב גרעיניים, ניידים וקשים מאוד לאיתור. הוא התריע כי הם מסוגלים לפגוע בערי אירופה בתוך דקות אחדות. "זה חמור", הוא אמר. "אמנת ה-INF הייתה אבן פינה בבקרת הנשק במשך עשורים ארוכים, ועכשיו אנו חוזים במותה".
הוא הדגיש כי "עלינו להתכונן לעולם ללא אמנת ה-INF ועם טילים רוסיים נוספים". סטולטנברג ציין כי ההחלטה של נאט"ו על דרך התגובה תגיע אחרי פקיעת האולטימטום. הוא הדגיש כי לברית אין תכנית לפרוס טילים גרעיניים יבשתיים משלה על אדמת אירופה, אלא מערכות הגנה אוויריות קונבנציונליות, קיום תרגילים צבאיים ויוזמות חדשות לבקרת נשק.
(עדכון ראשון: 9:24)
2019-08-02 08:39:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiJWh0dHBzOi8vbmV3cy53YWxsYS5jby5pbC9pdGVtLzMyNTA5NTnSAQA?oc=5
No comments:
Post a Comment