De ce tine mortis Viorica Dancila so faca pe Rovana Plumb comisar european - Ziare.com
Primul mesaj transmis romanilor de Viorica Dancila dupa nereusita sa calatorie in SUA a fost cel de sustinere in continuare a Rovanei Plumb pentru postul de comisar european, desi stie foarte bine ca a primit vot negativ in Comisia Juridica a Parlamentului European (PE), desi stie ca presedintele Iohannis i-a cerut ferm sa faca alta nominalizare si desi stie in ce situatie delicata a pus-o pe doamna Ursula von der Leyen, determinand-o sa nominalizeze o persoana care nu corespunde conditiilor de integritate.
Este normal sa ne intrebam: oare ce obligatii insurmontabile are doamna Dancila fata de Rovana Plumb, ca sa insiste cu atata inversunare, punand in joc obrazul Romaniei - ca de propriul prestigiu n-ar fi cazul sa mai amintesc?
Explicatia data in mesaj nu mi se pare deloc plauzibila: "O cunosc de multi ani, am muncit impreuna, stiu masura profesionalismului Rovanei si a bunei-credinte cu care si-a facut mereu treaba. Stiu ca ar exercita acest mandat de comisar european in bune conditii si am certitudinea ca, pentru Rovana Plumb, spre deosebire de altii, ar prima intotdeauna interesele si politicile europene care contribuie la consolidarea proiectului european, asa cum guvernul nostru actioneaza".
Comisia Juridica a PE n-a intrebat-o de cati ani o cunoaste pe Rovana, nici daca au muncit impreuna, daca stie domnia sa masura profesionalismului ei si asa mai departe. Comisia si-a exprimat "ingrijorarea ca exista un potential conflict de interese in legatura cu portofoliul de comisar pentru transport" si ca "acest lucru provine dintr-un imprumut primit de comisarul desemnat de la o persoana fizica, care opereaza profesional in domeniul turismului, precum si din faptul ca pe baza de informatii pe care le-a primit Comitetul, nu este clar cum trebuie platit acest imprumut restant inapoi intr-un mod deschis si transparent".
Obiectia Comisiei este punctuala si foarte la obiect, iar raspunsul doamnei Dancila suna la modul general, ocolind vadit problema conflictului de interese generat de un imprumut dubios. Se poate intreba si un copil: de ce ascunde premierul Romaniei secretele imprumutului doamnei Rovana?
Comisia nu intra in detaliile imprumutului, dar ele sunt devastatoare: Rovana Plumb nu poate restitui imprumutul in mod deschis si transparent, asa cum se cere.Nu este un secret faptul ca restituirea trebuia facuta prin decontarea cheltuielilor din campania electorala, care decontare nu mai este posibila, dupa ce Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a comunicat public ca nu le va deconta, urmare faptului ca fostul trezorier Mircea Draghici are un dosar penal pentru presupuse fraude chiar cu banii partidului.
Iar daca AEP nu-i poate deconta partidului banii, nici partidul nu-i poate restitui celor care i-au "donat" sub forma de "imprumut", in speranta ca vor fi alesi. Au toate sansele sa ramana cu buzele umflate.
Fara indoiala, cele mai umflate buze dintre toate sunt ale doamnei Rovana Plumb, care a cotizat cel mai zdravan, 800.000 lei, cam cat un salariu minim pe un sfert de secol si ceva. Fireste, nu poti pune la bataie atatia bani, decat daca ai garantia 100% de succes.
Numai faptul ca s-a avantat intr-un asemenea imprumut, cu riscul de a nu-l putea restitui, pune la zid integritatea Rovanei Plumb.Nu intampator, Comisia subliniaza ca acest imprumut este restant si ca trebuie platit inapoi intr-un mod deschis si transparent. Stiti ce inseamna asta? Inseamna ca, fiind restant, trebuia deja platit mai demult si ca, problema fiind in vizor, nu mai merge cu "aranjamente", adica pasuiri pe sub masa sau contractarea altui imprumut pentru a-l plati pe acesta.
Una din doua: ori beneficiara imprumutului poate plati cinstit si cu cartile pe fata, ori nu poate si atunci Rovana Plumb nu poate ocupa onorabil posturi publice - macar la Bruxelles, daca la Bucuresti asta nu conteaza.
Deruland insa putin lucrurile inapoi, pun la indoiala chiar buna-credinta a domniei sale, invocata cu atata aplomb de premierul Dancila. Ce fel de buna-credinta poate avea o doamna care, ca sa scape de banuielile DNA, nu s-a dus cu fruntea sus sa-si demonstreze nevinovatia, ci a apelat la subterfugiul rusinos al imunitatii parlamentare, care te scuteste de judecata, dar nu te dovedeste nevinovat?
Este vorba de dosarul cu balta teleormaneana Belina, o afacere de coruptie si abuz in serviciu, din care imunitatea a facut-o scapata ca prin urechile acului. Imunitatea nu este altceva decat ceea ce se numeste in limbaj popular: hotul neprins e negustor cinstit. Aferim!
Comisia de la Bruxelles intreaba cu subiect si predicat cum va fi platit uriasul imprumut primit de Plumb de la o persoana fizica, iar Viorica Dancila raspunde ca ii stie masura profesionalismului. E ca in bancurile cu Bula!
Cei de la Bruxelles n-au ajuns inca sa-i judece prfesionalismul si deocamdata discuta o problema strict juridica, integritatea, dar daca premierul Dancila vrea cu orice pret sa abata problema de la obiect si sa se concentreze strict pe profesionalism, apoi simpla afirmatie ca "stie" este departe de a fi suficienta.
Daca voia sa arate inaltul profesionalism al Rovanei Plumb ca sa scuze cumva discutabila integritate, trebuia sa fi spus cu totul altceva.Putea sa spuna, de exemplu si daca ar fi cazul, ca prin aportul nemijlocit al priceperii si intelepciunii Rovanei Plumb, Romania a realizat pana acuma trei autostrazi cap-coada: una de la Iasi la Bors, alta de la Suceava la Bucuresti si alta scurta de la Bucuresti la Giurgiu. Dar asa ceva n-ar indrazni sa afirme nici celebrul baron Munchhausen.
Ar fi fost de efect daca s-ar putea spune ca, fiind candva ministru al fondurilor europene, doamna Plumb a actionat pentru obtinerea finantarilor nerambursabile cu care sunt in faza avansata de executie opt spitale regionale, si s-au renovat toate scolile din Romania, cele in care copiii folosesc latrina in pauza. Dar asta n-ar spune-o nici Lelio Bisognosi, faimosul mincinos al scriitorului Goldoni.
Ar fi fost interesant sa spuna despre Rovana Plumb ca a impulsionat aducerea in Romania a tehnologiilor celor mai avansate, reusind astfel sa sustina sectorul privat, pentru a determina cresterea salariilor si in acest domeniu, neglijat complet prin programul de guvernare.
Nu mai insir cate ar fi putut spune prim ministrul ca sa-si sustina viabil protejata la Bruxelles, dar n-a fost sa fie.
Pe Rovana Plumb a caracterizat-o foarte bine fostul premier Victor Ponta, care cred ca o cunoaste cel putin la fel de bine ca Viorica Dancila. Spune asa:
"Ca toti sefii PSD, doamna Plumb e foarte atasata de cine e sef (...) daca esti sef, e si Rovana cu tine. Oportunismul in politica nu e o boala neraspandita".
Corect. Va mai aduceti aminte? Acum cativa ani, se gudura pe langa Ponta, care i-a dat functii in partid, apoi ii canta osanale lui Dragnea, iar acum face sluj pe langa Dancila. Daca n-ar fi la mijloc guduratul si slujul, poate nu s-ar avanta Dancila sa se puna pavaza in fata Rovanei.
Dar parca as zice ca este mai mult decat un simplu gudurat la mijloc. Caci n-as crede atata zbucium doar pentru ca o stie de buna-credinta si profesionista pe prietena Rovana.
Cand este la mijloc o suma de 800.000 lei, plus un imprumut tot ciudat de 800.000 euro, plus inca altele de care tot scrie presa, sa mai tai si n-am sa cred ca este vorba numai de empatia fara sfarsit care o cuprinde din cand in cand pe doamna Viorica.
De aceea, mi-e teama ca problema cu integritatea ar putea sa n-o priveasca numai pe Rovana, ci, sub un anumit aspect, chiar pe liderl PSD.Caci, sa vezi intamplare, doamna Plumb nu este singura care "sustine" cu bani partidul, ca sa ocupe functii. Cu cei 800.000 despre care vorbim, doamna s-a asezat prima pe lista celor propusi de PSD la europarlamentare. Urmatorul pe lista "sustinatorilor" este Claudiu Manda, cu 436.195 lei, din care 30.000 imprumutati, iar restul "din venituri proprii".
Este drept ca, intre ei, exista si o persoana care n-a cotizat, dar n-a cerut ea postul, i-a fost oferit, pentru imaginea cu care venea: Carmen Avram. Concluzia este simpla: cei valorosi (chiar si pentu imagine) candideaza gratis, ceilalti platesc. Si au platit candidatii in total cateva miliarde de lei, bani pe care se pare ca nu-i mai pot recupera.
Sa-mi fie iertat, dar gandul ma indeamna sa-mi pun o intrebare fireasca: daca doamna Plumb a platit 800.000 de lei pentru mandatul de europarlamentar, oare cat a costat-o si unde a cotizat ca sa fie propusa cu atata insistenta pentru postul de comisar european? Ce obligatii avea fata de ea prim ministrul tarii, ca sa se deranjeze pana la Bruxelles si sa insiste acolo pentru chiverniseala controversatei sale colege?
Iar daca, cumva - nu am dovezi pentru asta, presupun doar prin extrapolare - a cotizat cu ceva undeva si pentru aceasta functie, nu stiu ce sa mai zic chiar despre integritatea doamnei Viorica Dancila, care a tolerat scoaterea la mezat, cu bani pesin, a posturilor de europarlamentar, iar acum, iata, o sustine cu disperare pe Rovana Plumb pentru cel de comisar european, fara ca macar sa stie opinia publica de ce.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Let's block ads! (Why?)
2019-09-30 04:51:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMihgFodHRwOi8vd3d3LnppYXJlLmNvbS9yb3ZhbmEtcGx1bWIvY29taXNhci1ldXJvcGVhbi9kZS1jZS10aW5lLW1vcnRpcy12aW9yaWNhLWRhbmNpbGEtcy1vLWZhY2EtcGUtcm92YW5hLXBsdW1iLWNvbWlzYXItZXVyb3BlYW4tMTU3OTI5M9IBAA?oc=5