סקר אחרון לבחירות 2019 ב' מלמד בעיקר על התחזקות המגמות שהחלו בשבועיים האחרונים. המפלגות הגדולות מתיישרות על קו הגמר בשיוויון כמעט מוחלט, אולם במפת הגושים יתרון לגוש השמאל כולל הסיעה הערבית המשותפת, בצירוף אביגדור ליברמן, שכבר נדמה שאיש לא שואל יותר על מי ימליץ לנשיא המדינה להרכיב את הממשלה והתשובה הברורה היא בני גנץ, עמו חתם על הסכם עודפים ובו מצא שותף לחזונו להקים ממשלת אחדות חילונית ללא הסיעות החרדיות.
הסקר הפעם מקיף וגדול במיוחד בו השתתפו 1003 איש המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל בעלי זכות הצבעה, עם טעות דגימה סטטיסטית של 2.8% בלבד.
מהמדגם עולה כי המפלגה הגדולה ביותר כעת היא הליכוד עם 33 מנדטים, מספר שיא בקמפיין הנוכחי. כחול לבן לא הרחק מאחור עם 31 מנדטים. נראה כי סיפור המצלמות והתעקשות הליכוד להעביר את החוק בכנסת מקפיץ את הסיעה הערבית, הממוקמת כעת במקום השלישי עם 12 מנדטים.
ישראל ביתנו היא המפלגה הרביעית בגודלה עם 9 מנדטים. אחריה הסיעות החרדיות: ש"ס ויהדות התורה עם 7 מנדטים כל אחת. ימינה בראשות איילת שקד גם כן עם 7 מנדטים. בגוש השמאל נשמרת המגמה לפיה מפלגת העבודה מתרחקת מטווח הסכנה של אחוז החסימה ומקבלת 6 מנדטים. עם זאת המחנה הדמוקרטי מתקרבת אליו באופן מסוכן עם 4 מנדטים בלבד. גם בסקר זה, בפעם השניה ברציפות, עוברת עצמה יהודית בראשות איתמר בן גביר את אחוז החסימה עם 4 מנדטים.
לסקרים הקודמים ב"ישראל היום"
במפלגות השונות ישקיעו הפעם משאבים גדולים מהרגיל בשינוע ושכנוע מצביעים ביום הבחירות. הסיבה לכך פשוטה: העובדה כי רוב הקמפיין התנהל בזמן חופשת הקיץ, בנוסף לכך שמדובר בבחירות חוזרות, עשויה להביא לאחוז הצבעה נמוך מהרגיל- דבר שעשוי להשפיע באופן דרמטי על תוצאות הבחירות. בסקר זה ניסינו לבחון את מידת נחישות ההצבעה בכלל ולמפלגות השונות בפרט.
הנה התוצאות: 66% מהנשאלים אמרו כי יגיעו לממש את זכות ההצבעה שלהם בוודאות של 100%. אליהם ניתן לצרף 21% שאמרו שיבואו להצביע בסבירות גבוהה. 13% בלבד אמרו כי יבואו להצביע בסבירות בינונית (4%) או נמוכה (9%).
המצביעים הנחושים ביותר הם מצביעי מפלגת ש"ס. 79% מהם אמרו כי יבואו בוודאות מוחלטת לממש את זכות הצבעתם. לא הרחק ממנה נמצאת יהדות התורה עם 77% נחישות. באופן מפתיע זוכה המפלגה החרדית לאותה נחישות בהצבעה כמו מפלגת כחול לבן. לעומתה מפלגת הליכוד עשויה לספוג בריחת מצביעים שכן רק 69% מבוחריה אמרו כי יבואו בוודאות לקלפי.
בקרב אלה הבטוחים שיבואו להצביע עולה כחול לבן לעמדת המפלגה הגדולה ביותר עם 33 מנדטים. בעוד הליכוד מאבד את הבכורה עם 32 מנדטים בלבד.
במפת הגושים אין שינוי בסקר וגוש בימין מקבל 58 מנדטים בלבד, כולל עצמה יהודית שעוברת את אחוז החסימה. גוש החוסם המבקש להפיל את שלטון נתניהו, הכולל את מפלגות השמאל, הסיעה הערבית וישראל ביתנו, מונה 62 מנדטים ובמידה שאלה יהיו תוצאות האמת יוכלו להגשים את מטרתם ולהביא לכך שבני גנץ שהוא שיקבל את המנדט מנשיא המדינה להרכיב את הממשלה. במפת המנדטים הכוללת את מרכיב נחישות ההצבעה, כלומר התוצאות בקרב אלה שאמרו שבוודאות יבואו להצביע, עולה גוש הימין ל- 59, מאחר שש"ס ויהדות התורה עולות במנדט ל-8 כל אחת, אולם עדיין לא משיג את הרוב הדרוש להבטיח את המשך שלטון נתניהו.
נתניהו מזהיר כבר שבועיים כי הציבור הימני, בפרט מצביעי ליכוד, נמצאים בשאננות יחסית לנחישותם של מצביעי השמאל לבוא להצביע ולהביא למהפך שנראה בהישג יד. השאלה הבאה עשויה להסביר את מרכיב השאננות של הימין. הסקר שאל מי להערכתו של הציבור, ללא קשר לדעותיו הפוליטיות, יהיה זה שירכיב את הממשלה הבאה. התשובות חד משמעיות: 50% מהנשאלים סבורים כי יהיה זה בנימין נתניהו. רק 25% חושבים שיהיה זה בני גנץ. אם מנקים את רבע הנשאלים שאמרו שאינם יודעים הנתון אף מובהק יותר: 67% אמרו שיהיה זה נתניהו. רק 33% אמרו בני גנץ. כשהניצחון של נתניהו נתפס כמובטח מראש אין להתפלא שמצביעי ימין יישארו בבית בעוד שמצביעי שמאל ירוצו לקלפיות בניסיון לשנות את המצב.
"נתניהו מוביל על גנץ בתמיכה לראשות הממשלה"
בשאלת ההתאמה לראשות הממשלה ממשיך נתניהו להוביל ביתרון גדול עם 49% לעומת 33% בלבד לבני גנץ. נתניהו זוכה לתמיכה גדולה יותר גם בהתאמתו לטפל בנושאי ביטחון, למרות ירי הטילים על אשדוד השבוע בעיצומו של נאום נתניהו, שנאלץ לרדת מהבמה לעיני כל, ולמרות ההתחייבות של גנץ כי יטפל ביד קשה בארגוני הטרור ברצועת עזה. לשאלה מי יטפל טוב יותר בנושא הביטחוני קיבל נתניהו 48% תמיכה ואילו גנץ 35% בלבד. נתניהו נתפס גם כמי שיטפל טוב יותר בנושא הכלכלי. 41% מעדיפים אותו לעומת 36% שאמרו שגנץ מתאים יותר. אולם בנושא החברתי גנץ זוכה ליתרון על פני נתניהו. 33% אמרו כי נתניהו יטפל טוב יותר בנושא החברתי. 39% אמרו שדווקא גנץ הוא האיש המתאים לכך.
באחרונה לא דובר לא מעט על כך שהשיטה הנוכחית לא משקפת נאמנה את רצון העם בבואו לקלפי. בעוד שהעם הלך ימינה, מתקשה גוש הימין להרכיב קואליציה ולזכות לרוב בייצוג בכנסת. השאלה הבאה ממחישה את הבעיה שבשיטה הנוכחית ובתקווה שבכנסת הבאה יהיה מי שיתן על כך את הדעת ויתקן את המצב על מנת להבטיח שרצון העם משתקף בצורה האופטימלית ביותר בבית הנבחרים ובממשלה. הסקר שאל לאיזה גוש אתה נוטה יותר להצביע. 50% השיבו לימין. 18% בלבד אמרו שלשמאל. 26% אמרו שהם שייכים למרכז ו-6% נוספים השיבו תשובות אחרות.
רבות דובר על מערכת הבחירות הנוכחית, שהייתה מנומנמת יותר מהקודמת אולם גם בה קשה לומר שהמועמדים השונים הצטיינו בשיח הולם ומכבד. 53% מהנשאלים סבורים כי מערכת הבחירות הייתה "מלוכלכת". 10% סבורים שהייתה "אלימה". מנגד 11% הגדירו אותה "הוגנת" ואילו 8% בלבד חושבים שהייתה זו מערכת בחירות "ראויה".
המפלגות משקיעות כסף רב בקמפיין, סרטונים ושלטים, והשאלה היא על כמה מידת ההשפעה של הקמפיין. מסתבר שלא מעט. אמנם רוב הציבור אומר שהקמפיין של החודשים לא השפיע עליו (83% אמרו שלא שינו את דעתם בעקבות הקמפיין) אולם 17%, כמות לא מבוטלת כלל, אומרים בפה מלא ששינו את כוונת הצבעתם בשל קמפיין הבחירות אליו נחשפו.
"ממשלת אחדות חילונית", קוראים שלטי החוצות הגדולים של כחול לבן. מסר דומה השמיע בחודשים האחרונים גם אביגדור ליברמן. אולם כמה באמת היו רוצים לראות ממשלת אחדות? מסתבר שלא הרבה. לשאלה איזה ממשלה היית רוצה לראות אחרי הבחירות רק 23% אמרו ממשלת אחדות. רוב מוצק של 41% אמרו שהם מעדיפים ממשלת ימין, הממשלה אותה מבטיח נתניהו להקים. 26% מעוניינים לראות אחרי הבחירות ממשלת שמאל.
2019-09-12 11:43:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiLGh0dHBzOi8vd3d3LmlzcmFlbGhheW9tLmNvLmlsL2FydGljbGUvNjkxNjQ30gEA?oc=5
No comments:
Post a Comment