UPDATE – Moțiunea va fi citită astăzi în plen, iar votul a fost stabilit, cum se anticipa, pentru sâmbătă.
Deputatul PSD, Florin Iordache a declarat, imediat după decizie, că PSD va fi prezent sâmbătă la Parlament pentru a vota contra moțiunii.
Lidera deputaților PNL, Raluca Turcan, a anunțat, după luarea acestor hotărâri, că se așteptau la o astfel de decizie, dar că Guvernul nu mai are legitimitate. „Social-democrații trebuie să accepte că, în ochii opiniei publice, nu mai au legitimitate și conduc abuziv”, a spus Turcan.
„Am vorbit cu colegii, i-am mobilizat pe toți, vor veni la Parlament”, a declarat și Stelian Ion, de la USR. „PSD crede că a obținut o mare realizare punând moțiunea sâmbătă, dar vor vedea că moțiunea va trece”.
El a acuzat că ședința birourilor permanente a rămas fără cvorum prin plecarea unor aleși din PSD, iar ședința trebuia suspendată de președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, care însă nu a făcut acest lucru.
Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a anunțat marți seară că moțiunea de cenzură ar urma să fie votată sâmbătă, într-un plen reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Manevra poate să fie de succes, cunoscut fiind obiceiul aleșilor români de a lucra cât mai puțin în Parlament, mai ales în perioadele de (pre)campanie electorală.
„Într-un clasament al românilor sfâșiați de dorul de casă, în top s-ar afla și parlamentarii. Nici nu ajung bine în Capitală, la principalul loc de muncă, și deja găsesc diverse modalități de a-și scurta cât mai mult șederea în Casa Poporului, din dorința de a se întoarce cât mai repede în colegiile lor”, scria Cora Muntean recent, într-o analiză a situației chiulangiilor din Parlament.
„Nu cred că această moțiune va reuși să treacă. Parlamentarul PSD, cum a spus și doamna premier, care votează la moțiune pleacă din partid. Sâmbătă, e un efort pentru dumneavoastră să aduceți oameni! Încă aștept să vedem o formulă de guvern pe care o aduceți! Tot auzim povestea asta, în fiecare sesiune parlamentară”, a declarat Mihai Fifor, marți seară, la emisiunea jurnalistului Radu Tudor „Punctul de Întâlnire”.
Stabilirea calendarului
Miercuri, începând cu ora 10, 30, birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului se vor reuni pentru a stabili calendarul depunerii moțiunii de cenzură. Din cauza lipsei de cvorum,şedinţa Birourilor permanente reunite a fost suspendată marți.
Potrivit președintelui Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, din cauza lipsei cvorumului nu s-a putut fi stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depuse de Opoziţie.
Liderii Opoziţiei s-au arătat nemulțumiți de faptul că s-a decis convocarea Birourilor permanente marţi seară, imediat după depunerea moţiunii de cenzură . Raluca Turcan, liderul deputaților liberali, a declarat că este „un abuz şi infracţionalitate cu premeditare”, intenţia ca plenul Parlamentului să se reunească la ora 19,00.
Când va fi citită moțiunea
Potrivit Ralucăi Turcan, Opoziţia va solicita că moţiunea de cenzură să fie citită în plenul Parlamentului în cursul acestei săptămâni iar săptămâna viitoare parlamentarii să o voteze.
„Noi suntem pregătiţi la şicane şi acţionăm unitar şi pas cu pas o să dejucăm această abordare cu profil infracţional. Opoziţia cere nişte lucruri de bun simţ şi anume: moţiunea să se citească la o oră şi într-un moment în care parlamentarii să poată să participe. De asemenea, Opoziţia doreşte că, după 30 de ani în care nicio moţiune de cenzură nu a fost votată în zile nelucrătoare, să nu se întâmple nici de dată această, la comanda Vioricăi Dăncilă”.
„Propunerile Opoziţiei sunt fireşti, sunt de bun simţ, să citim moţiunea săptămâna această şi votul să fie la începutul săptămânii viitoare. Acesta este programul pe care îl vom propune PSD”, a afirmat Turcan. Turcan a mai afirmat că Opoziţia se va prezența la şedinţele Birourilor permanente „convocate la ore normale, în care parlamentarii pot să îşi exercite dreptul constituţional cu care au fost învestiţi”.
Moţiunea de cenzură, iniţiată de Opoziţie la adresa Guvernului Dăncilă, a fost depusă marţi în Parlament.
Moţiunea este intitulată „Că să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, și a adunat 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO România, ALDE, doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, patru parlamentari PSD şi un deputat independent, după cum a anunţat prim-vicepreşedintele liberalilor Raluca Turcan.
Te-ar putea interesa și:
2019-10-02 08:04:43Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiTWh0dHBzOi8vZXZ6LnJvL2NhbmQtcmFtYW5lbS1mYXJhLWd1dmVybi1jYWxjdWxlbGUtc2ktbWFuZXZyZWxlLW9wb3ppdGllaS5odG1s0gEA?oc=5
No comments:
Post a Comment