Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) are în lucru un dosar care vizează plângeri pentru abuz în serviciu contra Cristinei Tarcea şi Liviei Stanciu, foşti preşedinţi ai Instanţei Supreme, urmărirea penală fiind in rem, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Cristina Tarcea şi Livia Stanciu, foşti preşedinţi ai Instanţei Supreme, dosar pentru abuz în serviciu la Secţia de anchetă / Acuzaţiile vizează constituirea completurilor de 5 judecători
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că procurorii Secţiei pentru investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) au deschis un dosar penal în care urmărirea penală se efectuează in rem, adică pentru fapte, în urma mai multor plângeri contra foştilor preşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea şi Livia Stanciu.
Una dintre plângerile care a fost conexată la dosar a fost depusă de către Nicolae Marin, actualmente adjunctul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, potrivit sursei citate.
Acuzaţiile formulate în aceste plângeri, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare, sunt de abuz în serviciu, deoarece Cristina Tarcea şi Livia Stanciu, ca preşedinţi ai Instanţei Supreme, ar fi încălcat dispoziţiile legale cu privire la constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, prin aceasta, "au adus vătămări grave, atât actului de justiţie, cât şi părţilor procesuale din cauzele judecate din completurile de 5 judecători".
Curtea Constituţională a admis, în noiembrie 2018, sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători şi a decis că Instanţa Supremă trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorţi, toţi membrii completurilor de 5. Decizia a fost luată atunci cu majoritate de voturi.
Două zile mai târziu, au avut loc tragerile la sorţi pentru desemnarea noilor completuri de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Controversele pe această temă au început după ce au intrat în vigoare modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, care prevedeau că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai pot conduce completurile de 5 judecători, ci că toţi magistraţii din complet trebuie traşi la sorţi.
Livia Stanciu a condus Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în perioada 2010-2016, în timp ce mandatul Cristina Tarcea, început pe 14 septembrie 2016, s-a încheiat în septembrie anul acesta, noul preşedinte al Instanţei Supreme fiind Corina Corbu.
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
2019-10-06 11:09:37Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMi3wFodHRwczovL3d3dy5tZWRpYWZheC5yby9zb2NpYWwvY3Jpc3RpbmEtdGFyY2VhLXNpLWxpdmlhLXN0YW5jaXUtZm9zdGktcHJlc2VkaW50aS1haS1pbnN0YW50ZWktc3VwcmVtZS1kb3Nhci1wZW50cnUtYWJ1ei1pbi1zZXJ2aWNpdS1sYS1zZWN0aWEtZGUtYW5jaGV0YS1hY3V6YXRpaWxlLXZpemVhemEtY29uc3RpdHVpcmVhLWNvbXBsZXR1cmlsb3ItZGUtNS1qdWRlY2F0b3JpLTE4NDM4Mzkw0gEA?oc=5
No comments:
Post a Comment