Tuesday, October 8, 2019

Scandal fără precedent în Consiliul Superior al Magistraturii. Plenul, convocat pentru a doua oară astăzi și din nou fără cvorum. Savonea susține declarații de presă - HotNews

Scandal fără precedent în Consiliul Superior al Magistraturii. Plenul, convocat pentru a doua oară astăzi și din nou fără cvorum. Savonea susține declarații de presă - HotNews

Imagine

Președintele Consiliului Superior al magistraturii, Lia Savonea, a anunțat marți seară sesizarea Curții Constituționale în cazul ministrului Justiției, Ana Birchall, pe care o acuză de ingerință gravă în activitatea procurorilor și acțiuni de subminare a autorității Consiliului. De asemenea, Savonea a anunțat că inițiază propuneri de modificări legislative, așa încât membrii CSM care lipsesc nejustificat de la ședințe să își piardă mandatul. Ea a făcut acest anunț după ce marți a eșuat pentru a șasea oară în demersul de numire a Adinei Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților, pentru că la ședința de plen nu a fost cvorum, ca urmare a absenței procurorilor.

Cele mai importante declarații susținute de Savonea:

  • Am decis să am această comunicare publică pe 2 teme importante
  • Prima dintre ele - criza fără precedent din Consiliu generată de atitudinea unor membri
  • A doua - să anunț că, în calitate de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, am decis să sesizez Curtea Constituțională cu un conflict juridic de natură constituțională față de ministrul Justiției, Ana Birchall
  • Situația de criză din CSM.
  • Astăzi am încercat, în trei etape, să avem o şedinţă de plen în cadrul căreia să soluţionăm anumite lucrări, unele foarte vechi, încă din luna iunie a acestui an, altele survenite pe parcurs, şi nici astăzi nu am putut să soluţionăm aceste cereri din cauza lipsei cvorumului.
  • Avem cinci şedinţe amânate pentru acelaşi motiv - lipsa cvorumului legal în vederea desfăşurării şedinţelor de plen. De fiecare dată lipseşte un număr de membri, aşa încât cvorumul de 15 membri, cât este legal, să nu se poată întruni.
  • Marţi au lipsit trei procurori fără nicio justificare, invocând o pretinsă şedinţă care ar fi fost convocată de la Parchetul General.
  • În calitatea mea de preşedinte, ar fi trebuit să fiu încunoştiinţată fie de procurori, fie de procurorul general al României vizavi de această situaţie, cu atât mai mult cu cât şedinţa fusese convocată încă din data de 2 octombrie, într-o şedinţă informală.
  • Atitudinea colegilor care lipsesc nejustificat la şedinţele de plen a produs consecinţe în sistemul judiciar, a vulnerabilizat anumite instituţii, a slăbit capacitatea instituţională a altora, a împiedicat derularea unor activităţi la timp cum ar fi concursul de admitere în magistratură, avizarea unor proiecte
  • Este un veritabil boicot constituțional
  • Având în vedere această situație, 9 membri ai CSM au hotărât să inițieze niște propuneri de modificări legislative pe care să le discutăm și să le formalizăm instituțional, astfel încât să asigurăm desfășurarea ședințelor legal.
  • Măsurile vizează reducerea cvorumului pentru situațiile în care anumiți membri refuză să se prezinte nejustificat, respectiv ca ședințele să fie legal constituite. Mă refer la membrii Consiliului cu activitate permanentă în CSM
  • Propunem să fie legal constituit cvorumul cu 2/3 din membrii consiliului și sancționarea membrilor cu pierderea mandatului
  • Am hotărât în calitate de președinte să declanșez un conflict juridic de natură constituțională având în vedere acțiunile ministrului Justiției Ana Birchall, în principal pentru două motive.
  • Primul, o ingerință gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activitatea de urmărire penală
  • Al doilea - acțiuni de subminare a autorității CSM, în calitatea sa constituțională de garant al independenței justiției.
Propunerile celor 9 membri pentru modificarea si completarea Legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM:
  • La art 27, după aliniatul 2, se introduc dou noi alineate:
  • alin 2 (1): Prin excepție de la prevederile alin 2, lucrările Plenului se desfășoară legal în prezența a cel puțin 2/3 din totalul membrilor atunci când ședința de plen a fost convocată, iar membrii cu activitate permanentă lipsesc de la ședința sau suprapun orice alte activități acesteia fără ca absența lor să fi fost aprobată de președintele CSM
  • alin 2 (3): Împiedicarea desfășurării ședinței Plenului CSM ca urmare a situației prevăzute la alin 2 (1) atrage pierderea de drept a mandatului, situație care se constată de îndată de plen
  • Calitatea de membru al CSM încetează, după caz, la expirarea mandatului, prin demisie, revocare din funcție, nerezolvarea stării de incompatibilitate în termen de 15 zile de la data alegerii ca membru al CSM, imposibilitatea exercitării atribuțiilor pe o perioadă mai mare de 3 luni, deces, precum și în situația prevăzută la art. 27 alin (2).
Ce s-a întâmplat la ședința de dimineață

Ședința plenului CSM a fost convocată de Lia Savonea marți dimineață, la ora 10.00, când au fost prezenți doar 13 membri din cei 15 necesari pentru cvorum. De la ședința CSM au lipsit procurorii Tatiana Toader, Cristian Ban, Florin Deac și Andrei Solomon, aflat în concediu, dar și procurorul general Bogdan Licu. Primii trei procurori au participat la întâlnirea Secției de procurori cu conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, Secției Parchetelor Militare, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcției Naționale Anticorupție, la Parchetul General. De la ședință a absentat și ministrul Justiției, Ana Birchall, aflată la Consiliul JAI de la Luxembourg.

Lia Savonea l-a acuzat pe procurorul general Bogdan Licu că sabotează ședința CSM și l-a sunat pentru a-i cere explicații, însă acesta nu i-a răspuns.

"Suprapunerea unor activități peste ședința de plen, invitarea procurorilor, vreau să știu ...Este indispensabilă prezența a trei procurori din cadrul CSM la acaestă ședință? Eu găsesc destul de grav ce se întâmplă în această perioadă și cu concursul, este evident, nu mă feresc să o spun, chiar a procurorului general", a declarat Lia Savonea.

Savonea l-a sunat pe procurorul general, pe care l-a acuzat de sabotaj, dar nu i-a răspuns

După discuții contradictorii, sedința a fost suspendată o oră și reluată apoi, Lia Savonea anunțând că va convoca din nou plenul la ora 16.30, pentru ca procurorii să poată ajunge la ședință.

"L-am sunat pe procurorul general, da, așa este. E unul dintre motivele pentru care noi am amânat la acaestă oră. Trebuie să anunț public că l-am sunat pe domnul procuror general, nu mi-a răspuns, însă a înțeles să transmită un mesaj secretarului general, respectiv însoțit de o adresă din care rezultă programul întâlnirilor de astăzi, din cadrul Parchetului General. Reținem că aceste activități se derulează până la orele 16.00, potrivit comunicării pe care a făcut-o astăzi, după insistențele pe care toată lumea le-a văzut", a anunțat Lia Savonea.

Nici la plenul convocat pentru ora 16.30 însă nu a fost asigurat cvorumul.

Enervată că nu are cvorum, Lia Savonea a cerut încă de dimineață modificarea Legii 317/2004 privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin care să fie modificat cvorumul necesar pentru ședința plenului și să fie sancționați membrii care boicotează ședințele.

  • "Nu putem să deschidem această ședință de plen având în vedere dispozițiile articolului 27, alineatul 2, din Legea 317/ 2004 și ale articolului 17 din Regulament, care prevăd că lucrările Plenului se desfășoară în prezența a cel puțin 15 membri. Suntem 13 membri. Domnule secretar, este comunicat de către vreun membru vreun motiv pentru care nu s-au prezentat la ședință? Personal, am citit în presă că mai mulți procurori au fost invitați la sediul Parchetului General astăzi. Mie, personal, mi se pare că avem o perpetuare a unui blocaj în activitatea CSM, în funcționarea plenului CSM, și trebuie să reamintesc faptul că la patru ședințe legal convocate, la data de 20 iunie 2019, 24 iunie 2019, 1 iulie 2019 , 3 iulie 2019, s-a refuzat de către anumiți membri, în principal procurori, să se prezinte pentru a se asigura desfășurarea ședințelor.
  • Eu constat că nu avem pârghii, instituțional vorbind, pentru a asigura respectarea legii în cadrul CSM, situație în raport de care vă propun să solicităm ca, în regim de urgență, să fie adoptate măsuri legislative care să deblocheze actuala situație printr-o procedură rapidă, parlamentară, de care o fi. Este necesară modificarea articolului 27, alineatul 2 din legea 317/2004, care reglementează cvorumul ședințelor de plen", a spus Savonea.
Șase încercări eșuate de numire a Adinei Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților

marți a fost a șasea încercare a Liei Savonea de numire a Adinei Florea la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror-şef al Secției de anchetare a magistraților în luna iunie, fără a fi numită efectiv, deoarece toate şedinţele convocate de Lia Savonea în acest sens au fost amânate din lipsă de cvorum, după ce majoritatea procurorilor din CSM şi câţiva judecători au refuzat să asigure cvorumul.

De altfel, o parte din membrii CSM sunt în conflict cu Lia Savonea legat de numirea Adinei Florea la conducerea Secției de investigare a infracțiunilor în justiție.

Plenul CSM a fost convocat de Lia Savonea vineri seară, atrăgând din nou nemulțumirile ministrului Justiției, Ana Birchall, și a altor membri CSM. Birchall i-a reproșat maniera "inadmisibilă şi de condamnat" în care sunt convocate şedinţele plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Ultima ședință a plenului CSM a avut loc în 17 septembrie, când magistrații din CSM care s-au opus numirii Adinei Florea au reușit să amâne ședința, cu voturile ministrului Justiției și procurorului general, membri de drept ai CSM. În ședința de atunci au existat replici acide între ministrul Justiției, Ana Birchall și judecătoarea Gabriela Baltag, după ce Birchall a spus că concluziile preliminare ale grupului de la Ministerul Justiției nu susțin funcționarea în acestă formă a secției speciale.


De altfel, Lia Savonea se află în conflict deschis cu ministrul Justiției, Ana Birchall, care i-a reproșat frecvent că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen.

Luni, Birchall i-a transmis șefei CSM o nouă adresă în care îi cere un punct de vedere cu privire la cele două rapoarte GRECO.

De asemenea, comunicatul de presă în care șefa CSM, Lia Savonea, a acuzat "gravele dezinformări din mass-media" pe tema propunerilor Consiliului de modificare a legii ANI a provocat o nouă reacție a ministrului Justiției, Ana Birchall. Aceasta i-a trimis luni o nouă scrisoare Liei Savonea, căreia îi cere explicații privind temeiul legal și regulamentar al inițierii demersului de modificare a legislației ce stă la baza funcționării Agenției Naționale de Integritate.

Săptămâna trecută, două asociaţii ale magistraţilor - Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie - au solicitat demisia Liei Savonea, pe care o acuză că ar fi propus "în secret" modificarea Legii de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate. Una dintre propunerile dezbătute la CSM prevede ca venitul soţului sau soţiei persoanei care depune declaraţia de avere să fie anonimizat.

1955 de afisari

Let's block ads! (Why?)



2019-10-08 14:17:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiJ2h0dHA6Ly9tb2JpbGUuaG90bmV3cy5yby9zdGlyZS8yMzQxMzI5M9IBAA?oc=5

Citiți Următorul >>>>


No comments:

Post a Comment