Wednesday, October 2, 2019

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a demisionat, la trei zile de la solicitarea președintelui: Am convingerea că nu am eșuat în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege. Cazul Caracal nu depăşeşte nivelul priceperii mele / Cine va asigura interimatul - HotNews

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a demisionat, la trei zile de la solicitarea președintelui: Am convingerea că nu am eșuat în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege. Cazul Caracal nu depăşeşte nivelul priceperii mele / Cine va asigura interimatul - HotNews

Imagine
Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a demisionat, la trei zile de la solicitarea președintelui Klaus Iohannis. El susține că și-ar fi făcut datoria și și-ar fi "pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției", dar demisia sa "este absolut necesară" pentru a oferi colegilor săi posibilitatea de a lucra într-un climat lipsit de presiune. Bănilă mai spune că nu poate accepta ca DIICOT "să reprezinte ținta predilectă și lipsită de apărare a celor care au obligația de rezervă ori a unor persoane neavizate domeniului sau / și lipsite de cultura juridică necesară". Prin demisia lui Felix Bănilă, DIICOT devine a treia instituție fundamentală din justiție, alături de DNA și Parchetul General, care va fi condusă de un interimar.

Bănilă și-a anunțat demisia printr-un comunicat de presă transmis de DIICOT, în care se declară convins că nu a eșuat "în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege în calitate de procuror șef al DIICOT", iar cazul Caracal nu depășește nivelul priceperii sale.

Felix Bănilă mai susține că și-a depus demisia de onoare din funcția de procuror șef al Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism nu pentru că nu și-ar fi făcut datoria și nu și-ar fi "pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției", ci pentru a le "oferi" colegilor săi "posibilitatea de a-și continua activitatea într-un climat lipsit de presiune".

După demisia lui Felix Bănilă, președintele Klaus Iohannis urmează să emită decretul de revocare, după care interimatul la conducerea DIICOT va fi asigurat de către unul dintre cei doi procurori șefi adjuncți: Giorgiana Hosu sau Oana-Andrea Schmidt-Haineală.

Surse judiciare au declarat pentru Hotnews.ro că, cel mai probabil, interimatul va fi preluat de către Giorgiana Hosu. Giorgiana Hosu, propunerea fostului ministru al Justiției Tudorel Toader pentru funcția de adjunct DIICOT, a primit aviz favorabil din partea Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în 9 octombrie 2018.

Redăm integral comunicatul lui Felix Bănilă:

  • "Deși am convingerea că nu am eșuat în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege în calitate de procuror șef al D.I.I.C.O.T., iar speța "Caracal" nu depășește nivelul priceperii mele și al aptitudinii soluționării ei de către ai mei colegi;
  • În urma discuțiilor purtate cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu ministrul Justiției și cu membrii Secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar și în baza propriului raționament;
  • Am înțeles să îmi depun demisia de onoare din funcția de procuror șef al Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, sens în care am înaintat-o ministrului Justiției, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcție, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neîntârziate Președintelui României, spre a fi acceptată și a se lua act de aceasta, în vederea emiterii decretului de eliberare din această funcție, dată până la care voi continua să asigur conducerea D.I.I.C.O.T..
  • Aceasta nu vine pe fondul faptului că nu mi-aș fi făcut datoria și că nu mi-aș fi pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției, pe care cu onoare încă o ocup;
  • Dar consider că la acest moment, demisia mea este absolut necesară pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-și continua activitatea într-un climat lipsit de presiune.
  • Așa cum am mai spus-o, activitatea D.I.I.C.O.T. nu se rezumă doar la cazul "Caracal" și dacă acesta este prețul pe care trebuie să îl plătesc pentru continuarea în bune condiții a activității – deși unul injust, consider – accept să mă retrag din funcție, lăsând Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism stabilitatea celor 6 funcții de conducere din cadrul secțiilor structurii centrale și a celor alte 6, din cadrul serviciilor aferente acestora, precum și un corp profesional bine pregătit, onest și de bună-credință, cu adevărat independent ca procurori, apt a atinge toate obiectivele legale și strategice ale direcției, în ciuda oricăror alte argumente sau / și speculații contrare.
  • Vă asigur că sunt pe deplin conștient de implicațiile acestui act și de responsabilitatea ce incumbă funcției de procuror șef al D.I.I.C.O.T., însă nu pot accepta ca direcția, a cărui parte integrantă sunt, să reprezinte ținta predilectă și lipsită de apărare a celor care au obligația de rezervă ori a unor persoane neavizate domeniului sau / și lipsite de cultura juridică necesară.
  • Deși nu am nimic a-mi reproșa, întrucât cazul de la Dâmbovița nu incumbă activităților și competenței D.I.I.C.O.T., iar de la momentul revenirii mele din concediu (29.07.2019), am direcționat ancheta într-o manieră corectă, justă și legală, în timp ce efectuarea, continuarea și finalizarea acesteia este responsabilitatea exclusivă a procurorilor de caz, a căror independență, nici eu și nici nimeni altcineva, nu trebuie și nu poate a o încălca.
  • Dacă aș rămâne în funcție, aș risca să antrenez direcția într-un conflict care, pe termen mediu și lung, nu ar putea avea efecte pozitive nici pentru mine și nici pentru D.I.I.C.O.T..
  • Mi-aș dori, însă, ca gestul meu să rămână unul izolat, lipsit de relevanța pe care mulți, nu numai din sistemul judiciar, o pot intui și să nu deschidă calea unor demisii / demiteri ori revocări arbitrare, cu grave și iremediabile consecințe asupra independenței justiției, în general și a procurorilor, în mod special".
Luni seară, președintele Klaus Iohannis i-a cerut șefului DIICOT să își dea demisia, invocând modul în care s-a desfășurat ancheta în cazul Caracal, care, în opinia șefului statului, "generează semne de întrebare majore". "Ce s-a întâmplat în ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de așa nu!. Este extrem de grav că cei care conduc instituții ale statului român girează astfel de comportamente, prin care potențialii infractori sunt tratați cu blândețe, cu mănuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și cu agresivitate", a spus Iohannis.
Șeful statului a susținut că DIICOT ar fi trebuit să aducă în ancheta cazului Caracal "un plus de profesionalism și credibilitate".
"Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror șef la DIICOT, să își înainteze imediat demisia din funcția de procuror șef al DIICOT", a mai spus președintele.
Șeful DIICOT a răspuns marți că "dacă se va produce această demisie, ea va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale".

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Felix Bănilă în funcția de procuror-șef al DIICOT în 23 iulie 2018, la propunerea lui Tudorel Toader. Mandatul are o durată de 3 ani. La acea dată, procurorii DIICOT i-au trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care în cereau respingerea propunerii ministrului Justiţiei de numire a lui Felix Bănilă la conducerea Direcției. Procurorii DIICOT arătau în solicitarea către președintele Klaus Iohannis că proiectul managerial conceput de Felix Bănilă arată în mod clar că acesta nu s-a documentat corespunzător, nu cunoaște și nu înțelege structura, competența și aspirațiile Direcției.

Felix Bănilă a venit la șefia DIICOT în locul lui Daniel Horodniceanu, căruia i-a expirat mandatul în primăvara lui 2018. Horodniceanu, care a criticat atunci public modificările aduse legilor justiției, s-a înscris și el la concursul pentru un al doilea mandat, însă Tudorel Toader l-a preferat pe Felix Bănilă. “Eu am trimis scrisoarea către procurorul general al republicii când am declanşat procedura de selecţie, rugându-l să anunţe tot sistemul pentru cei care îndeplinesc condiţiile legale şi vor să fie şefi să vină, să am baza mare de selecţie. N-au venit decât doi, cel care este încă în funcţie şi cel pe care l-am propus (Felix Bănilă- n.r.). Alegi din ce ai. Sigur, aveam şi varianta să nu propun pe niciunul. Dacă nu propun pe niciunul, ar fi însemnat că Horodniceanu nu a îndeplinit condiţiile până acum", a afirmat Tudorel Toader.

Felix Bănilă (47 de ani) a venit la DIICOT din postura de procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În 2016, el a candidat fără succes si pentru un post în CSM. În perioada 2010- 2017, a condus Parchetul Tribunalului Bacău.

11300 de afisari

Let's block ads! (Why?)



2019-10-02 08:53:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiJ2h0dHA6Ly9tb2JpbGUuaG90bmV3cy5yby9zdGlyZS8yMzQwMTc0ONIBAA?oc=5

Citiți Următorul >>>>


No comments:

Post a Comment