Monday, February 3, 2020

Surse: Troc PNL și PSD pentru alegeri. Ludovic Orban: Se poate ajunge la anticipate - STIRILEPROTV.RO

Surse: Troc PNL și PSD pentru alegeri. Ludovic Orban: Se poate ajunge la anticipate - STIRILEPROTV.RO

Luni, plenul Parlamentului se va reuni pentru prezentarea moţiunii de cenzură depuse de PSD. Social-democrații îi acuză pe liberali că au încălcat standardele europene prin angajarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi.

UPDATE - Premierul Ludovic Orban prezintă concluziile întâlnirii Biroului Politic Național al PNL.

Declarațiile premierului Ludovic Orban:

- Le-am cerut tuturor parlamentarilor PNL să fie prezenți în plenul Parlamentului și să voteze împotriva moțiunii de cenzură.

- Am mandat conducerile grupurilor parlamentare liberale din cele două camere să poarte negocieri cu grupurile parlamentare, dar și cu parlamentari individual, pentru a-i convinge pe acești parlamentari că este extrem de benefic pentru România ca sistemul alegerilor primarilor în două tururi să fie votat, astfel încât să nu voteze moțiunea de cenzură.

- Biroul Politic Național a adoptat două decizii importante: prima a fost aceea ca președinții filialelor județene, acolo unde nu există candidați care să rezulte din sondajele de opinie că au șansa de a câștiga, să-și asume candidatura.

- De asemenea, a doua decizie a fost aceea ca, în alegerile locale, PNL să nu primească vreun candidat la funcția de primar niciun primar din PSD.

- PNL își menține bătălia cu PSD, am stabilit ca obiective susținerea, în dezbaterea parlamentară, a două proiecte de acte normative care fac parte din obiectivele înscrise în programul de guvernare.

- În acest moment, nu există un număr suficient de parlamentari astfel încât să asigure reușita moțiunii ce cenzură.

- Dacă este să se ajungă la ancipitate, acest lucru nu se va întâmpla cu participarea PNL. Sigur, că se poate ajunge în această situație. În ceea ce ne privește pe noi, prioritatea este realizarea obiectivelor din programul de guvernare.

UPDATE. Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că PNL și PSD negociază o variantă de compromis pentru ambele partide. Astfel, PSD ar urma să nu voteze un nou Guvern, respectiv să lase moțiunea de cenzură împotriva cabinetului Orban să pice. PSD ar urma să primească, în urma acestui troc politic, organizarea alegerilor locale într-un singur tur, în timp ce PNL ar obține alegeri generale anticipate în iunie. 

Conform calendarului actual, anunțat de Executiv, cele mai probabile date pentru alegeri ar fi 7 iunie pentru cele locale și 21 iunie pentru cele parlamentare, în cazul în care Guvernul nu va opta pentru suprapunerea celor două scrutinuri. 

În cazul în care alegerile locale vor avea loc simultan cu cele parlamentare, atunci ambele partide și-ar putea pune primarii să candideze și la Camera Deputaților și la Senat pentru a profita la maximum de capitalul lor de imagine.

PSD și UDMR vor alegeri locale într-un singur tur

 

Plenul Parlamentului se reuneşte, luni, de la oras 14:00, pentru prezentarea moţiunii de cenzură depusă de PSD, în urma angajării răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Data dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură vor fi stabilite într-o şedinţă ulterioare a Birourilor permanente ale camerelor. Potrivit unor surse de la Guvern, moţiunea ar putea fi votată fie joi, 6 februarie, fie săptămâna viitoare.

Parlamentarii PSD și UDMR acuză Guvernul că a modificat legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de alegeri, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Totodată, social democrații susțin că premierul Orban vrea privatizarea sistemului de sănătate.

Puteţi descărca de aici textul integral al moţiunii de cenzură, în format PDF.

Ce şanse are PSD să dea jos Guvernul Orban prin moţiune de cenzură

Pentru a trece moţiunea este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari iar matematic, PSD mai are nevoie doar de câteva voturi. PSD și UDMR împreună, au 228 de parlamentari, dar se bazează și pe sprijinul a patru deputați din tabăra lui Teodor Meleşcanu.

La polul opus, PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România au anunțat că nu vor vota schimbarea premierului Ludovic Orban. Însă toate aceste partide nu au decât 209 voturi.

Diferența o vor face parlamentarii minorităților naționale și independenții. Data dezbaterii şi votului în cazul moţiunii de cenzură va fi stabilită într-o şedinţă a Birourilor permanente.

Ce se întâmplă dacă moţiunea va fi votată

Odată cu demiterea Guvernului, s-ar deschide calea spre alegeri anticipate, pe care atât liberalii, cât și președintele Klaus Iohannis și le doresc. Dacă moțiunea nu va trece, PSD a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Pe câte voturi pentru moţiune poate conta PSD în acest moment

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 198 de parlamentari şi UDMR - 30, în total fiind 228 parlamentari care ar vota pentru. În 16 ianuarie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formaţiunea sa va vota moţiunea de cenzură, dacă Guvernul Ludovic Orban îşi va angaja răspunderea în parlament în privinţa alegerii primarul în două tururi de scrutin.

După depunerea moţiunii de cenzură urmează ca Birourile permanente reunite să se întrunească să stabilească calendarul dezbaterii. Potrivit regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Let's block ads! (Why?)



2020-02-03 12:00:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidGh0dHBzOi8vc3RpcmlsZXByb3R2LnJvL3N0aXJpL3BvbGl0aWMvbW90aXVuZWEtZGUtY2VuenVyYS1jaXRpdGEtYXppLWNlLXNhbnNlLWFyZS1wc2Qtc2EtZGVhLWpvcy1ndXZlcm51bC1vcmJhbi5odG1s0gE_aHR0cHM6Ly9tLnN0aXJpbGVwcm90di5yby9sYmluL2FtcC9pbmRleC5waHA_YXJ0aWNsZV9pZD0zODQ0ODcw?oc=5

Citiți Următorul >>>>


No comments:

Post a Comment