המתקפה החריפה של מנהיג הפורשים מחסידות גור נגד האדמו"ר הבכיר. רבי שאול אלתר, בן דודו של האדמו"ר מגור, רבי יעקב אלתר, מהמנהיגים הבכירים בעולם החרדי, אמר בשיחה שהוקלטה בשבועות האחרונים כי הוא לא מאמין בהיותו של האדמו"ר "יהודי גדול". במענה לשאלה שהופנתה אליו, השיב כי "להאמין ברבי זה לא כמו להחליף גרביים". הוא הסביר כי בשנה הראשונה למנהיגות בן דודו, לפני 23 שנים, האמין בו "אבל זה הלך ונהיה יותר גרוע ויותר גרוע", והיום, הוסיף "אני לא מאמין, צריך סיבות כדי להאמין".
רבי שאול המכונה "ראש הישיבה", מוביל בימים אלה את אחד הפילוגים הכי מטלטלים במגזר החרדי בחסידות גור, מהגדולות והחזקות בארץ. ביום ראשון, חג שמחת תורה, הוא ומאות חסידים פרשו מהחגיגות המרכזיות בבית המדרש של החסידות בירושלים וקיימו בהנהגתו תפילות ו"הקפות" במקום חלופי ששכרו בעיר.
הצעד שמשמעותו קריאת תיגר על מנהיגות האדמו"ר הנוכחי, הוא השיא במתיחות ארוכה בין האדמו"ר ל"ראש הישיבה". בהקלטה שהגיעה לידי וואלה! NEWS הסביר רבי שאול את אמירתו לפיה הוא לא מאמין במנהיגות של בן דודו. "רבי נקרא שהוא מלמד", אמר. "לא הצלחתי לקבל (ממנו) שום דבר. אתה הרי צריך לקנות משהו מרבי, שילמד אותך. נכון, יש בעיה. לא אתכחש לזה. אמונה לא תהיה אבל נוכל לעשות מה שנקרא לא לשבור את הבית".
עוד בוואלה! NEWS:
אלתר הסביר למה הוביל את הפרישה הדרמטית, ולדבריו "אני רוצה שתהיה לנו את האפשרות לחיות". הוא טען כי הוא מתקשה להאמין שיש אפשרות להחזיר את המצב לקדמותו במטרה למנוע פיצול בתוך החסידות. "זה כבר עבר למצב שיש קבוצה של אנשים שחיה באופן מסוים ואני לא יודע אם אני יכול להחזיר את זה עכשיו. הפצרתי, אמרתי להם (לחסידות גור) 'אל תהפכו את זה לנושא שלי', אני מסתובב כעת ולא יודע מה יהיה".
בשיחה שהוקלטה לפני כשבועיים הודה רבי שאול כי הוא דן באפשרות של פילוג כבר אז, "אין שום החלטה על פילוג, יש דיבורים. כואב לי הלב. הכבוד לא משחק תפקיד, מכתב התנצלות הייתי יכול לכתוב אבל לא זה הסיפור. יש פה קבוצה של אנשים שאומרים (לי) 'נעזוב ונלך בדרך שלנו' ואני לא יודע מה לענות. אני טרוד".
הפיצול בחסידות גור עשוי אולי בעתיד להשפיע על כוחה הפוליטי בממשלה ובכנסת, וזה תלוי בעיקר במספר הפורשים אבל ההשפעה המיידית היא על תומכיו של מנהיג האופוזיציה, רבי שאול אלתר. חלקם קיבלו הודעה בימים האחרונים כי אין להם או לילדיהם מקום במוסדות של החסידות או כל שייכות אליה. כמענה לכך, הפורשים החלו בהקמה מיידית של מוסדות חדשים, בהם בתי כנסת, ישיבות ובתי ספר לילדים.
גורמים בחסידות גור אומרים כי נעשים מאמצים בניסיון להשיב את המצב לקדמותו ולמנוע את הפיצול באופן רשמי, לדבריהם, "צריך פה רצון חזק מאד של הצדדים אבל יש בהחלט תקווה לכך". גורם שעשוי להשפיע לרעה על ניסיונות אלה הוא המוסדות החדשים של אנשי רבי שאול אלתר שחלקם אמורים להפתח הערב באופן רשמי ואליהם יצטרפו תומכיו. ככל שהמוסדות ייפתחו, הרי שהסיכוי להשיב את המצב לקדמותו קטן.
חסידות גור היא אחת החסידויות הגדולות והחזקות בישראל. מעבר לגודלה, גם השפעתה על העולם הפוליטי היא הדומיננטית ביותר בעולם החרדי. נציג החסידות בממשלה ובכנסת הוא סגן השר יעקב ליצמן והוא סר למרותו של האדמו"ר. ליצמן אחראי בהוראת האדמו"ר למשברים הפוליטים הכי גדולים שחוותה ממשלתו הימין בראשות נתניהו בשנים האחרונות. ממשבר עבודות רכבת בשבת, דרך חוק הגיוס ועוד.
בחודשים האחרונים החסידות חווה טלטלה ומתמודדת עם פיצול דרמטי שעשויות להיות לו השלכות שאולי יערערו את מעמדה. מדובר בקרע שהחל ב-1996, שנת פטירתו של רבי פנחס מנחם אלתר, האדמו"ר הקודם הידוע בכינויו ה"פני מנחם". בניגוד למקובל בעולם החסידות, אחיינו רבי יעקב אריה זכה בהנהגה ולא בנו רבי שאול.
מאז, ולמרות הצוואה הברורה שקבעה כי רבי יעקב אריה יכהן כאדמו"ר, אחיינו רבי שאול לא קיבל את ההנהגה אבל הקרע נותר מתחת לפני השטח ומעולם לא צץ החוצה. לפי גורמים בגור, הקרע התעצם שנים ספורות לאחר מינויו של האדמו"ר הנוכחי. האחרון הפך את שיטת לימוד הגמרא בישיבות מעיון לבקיאות, בצעד שנחשב מהפכני ועורר את זעמו של בן דודו. בחודשים האחרונים, חלה החרפה במתח בין הצדדים וכעת הוא מגיע לשיאו.
2019-10-24 12:00:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiJWh0dHBzOi8vbmV3cy53YWxsYS5jby5pbC9pdGVtLzMzMTk2MzfSAQA?oc=5
No comments:
Post a Comment