Thursday, October 31, 2019

Marile oraşe din România unde oamenii sunt condamnaţi la cancer. Ce fac primarii - STIRILEPROTV.RO

Marile oraşe din România unde oamenii sunt condamnaţi la cancer. Ce fac primarii - STIRILEPROTV.RO

Poluarea sufocă încet, dar sigur, marile orașe ale României.

După Timișoara, și în Iași s-au înregistrat depășiri ale valorilor maxime admise de particule și compuși toxici pentru organism. Seara și-a făcut apariția și smogul.

Specialiștii confirmă fenomenul, iar oamenii au resimit efectele: respirație îngreunată, dureri de cap, usturimi ale ochilor.

Și în București au fost înregistrate valori peste limită, ale prafului.

Locuitorii din Iași se plâng că nu mai pot să respire. De altfel, de câteva zile, gradul de poluare a crescut alarmant.

Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică de la Universitatea din Iași, a făcut măsurători.

Silviu Gurului, profesor Facultatea de Fizică, Iași: „Ultimele date arată seara concentrații depășite extrem de mult la particule mici și detergenți în atmosferă. A fost vorba de o inversie termică ce duce la smog produs în toată țara: Ploiești, Timișoara, București, Iași.”

Radu Crișan, medic primar, Spitalul de Pneumofiziologie, Iași: „Impactul asupra sănătății e ireversibil. Dacă înainte vorbeam de accentuare sezonieră, acum pacienții cresc, în funcție de apariția poluării. S-au simțit efectele prin numărul de pacienți cu astm, infecții respiratorii, cancer pulmonar.”

La rândul lor responsabilii spun că ar avea soluții.

Mihai Chirica, primar Iași: „Planul de măsuri e în desfășurare. Una dintre ele e modernizarea parcului auto, apoi curățenia în șantiere. Avem o problemă serioasă cu centura ocolitoare și dăm inclusiv amenzi celor care transportă materiale de construcție în pulbere."

Nici în Capitală nu este mai bine. Miercuri, în Centru, valorile limită au fost depășite. Grav este că din cele 6 stații de măsurare a calității aerului, două nu funcționează. Așadar nimeni nu știe pe deplin adevărul. Praful, lipsa spațiilor verzi, mașinile, centralele termice și șantierele, toate contribuie la acest rău general al aerului.

La stația de măsurare a calității aerului de pe Calea Victoriei, valorile înregistrate miercuri erau de 98ug/m3, dublu față de valorile normale, iar specialiștii spun că asta este același lucru cu a sta o zi într-o parcarare subterană de 200mp în care 10 mașini au motorul pornit.

România a fost avertizată anul trecut de Comisia Europeană că nu respectă normele de poluare și a fost dată în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Alin Tănase, Greenpeace România: „Comisia ne-a avertizat că rețeaua noastră de monitorizare nu respectă standardele europene și că situația poate fi mult mai gravă decât cea raportată, tocmai pentru că măsurătorile nu se fac în locurile potrivite.”

În tot acest timp, 23.000 de români mor anual din cauza bolilor provocate de poluare, de 10 ori mai mulți decât cei care își pierd viața într-un accident rutier.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Let's block ads! (Why?)



2019-10-31 07:20:18Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMifmh0dHBzOi8vc3RpcmlsZXByb3R2LnJvL3N0aXJpL2FjdHVhbGl0YXRlL21hcmlsZS1vcmFzZS1kaW4tcm9tYW5pYS11bmRlLW9hbWVuaWktc3VudC1jb25kYW1uYXRpLWxhLWNhbmNlci1jZS1mYWMtcHJpbWFyaWkuaHRtbNIBP2h0dHBzOi8vbS5zdGlyaWxlcHJvdHYucm8vbGJpbi9hbXAvaW5kZXgucGhwP2FydGljbGVfaWQ9MzgzNjg3NA?oc=5

Citiți Următorul >>>>


No comments:

Post a Comment